ZORILĂ & ZORILĂ CONTACT AVOCAT BUCUREŞTI TEL: 0728.355.407 / 0769.348.107
​
  • Home
  • Despagubiri ANRP
    • Despagubiri Legea 10/2001
    • Legea 164/2014
    • Legea 10/2001 actualizată
  • Despagubiri Basarabia
    • Legea 290/2003 actualizată
  • Despagubiri Bulgaria
    • Legea 9/1998 actualizată
  • Despăgubiri Decretul 118/1990
  • Revendicare imobiliara
    • Domenii >
      • Despagubiri Legea 10/2016 >
        • Legea 10/2016
  • Contact
  • Blog
  • Stiri Juridice
  • FAQ
  • Dictionar

Inghetarea cursului de schimb valutar privind contractele de credit in franci elvetieni

12/1/2016

22 Comments

 
Picture
Caracterul abuzic al clauzei de risc valutar inserata in contractele de creditare este o chestiune de notorietate, care a ajuns sa afecteze tot mai multi romani.Mecanismul creditelor in franci elvetieni este urmatorul: banca acorda un credit in CHF, in baza contractului de creditare si transfera suma imprumutata in contul persoanei in cauza, intr-un cont deschis in CHF, urmand ca restituirea sumei imprumutate sa se faca in aceeasi moneda, DAR in conditiile de schimb valutar ale bancii de la momentul efectuarii platii.

 Aici intervine problema care afecteaza mii de romani care au recurs la creditele in CHF din moment ce dobanda la momentul luarii acestei decizii era mult mai mica in comparatie cu creditele in alte monede​.  
​

Astfel, in derularea contractului de credit cei in cauza au achitat ratele lunare in moneda nationala, care a fost convertita in CHF la cursul valutar aferent.
Este important sa cunoasteti ca, nu exista nici o clauza a contractului de imprumut care sa specifice faptul ca se vor incasa ratele lunare in conditiile unui curs de schimb valutar majorat fata de momentul acordarii creditului. Totusi, ratele sunt percepute de banca prin raportare la cursul valutar CHF/LEU de la data platii efective a acestora.

Inexistenta clauzei referitoare la suportarea riscului in caz de devalorizare ori hipervalorizare a CHF conduce catre situatia in care veti achita ratele suportand acest risc. Prin urmare, obiectul real al contractului de credit este acordarea unei sume in RON, dar echivalenta sumei imprumutate in CHF la cursul valutar existenta la data respectiva, intrucat foarte multe persoane au retras suma imprumutata in RON, operatiunea de schimb valutar CHF/RON fiind indeplinita la caseria bancii creditoare, aflandu-se in situatia in care au vandut bancii suma in CHF si au cumparat de la aceasta suma in RON.

Pentru restituirea sumei, sensul este invers, respectiv, consumatorii cumpara cu moneda nationala cuantumul ratei lunare in franci elvetieni.
Practic, se creeaza un dezechilibru major intre prestatiile partilor, avand in vedere diferentele de schimb valutar existente intre casele valutare si banca, precum si ca efect al lipsei de franci elvetieni la casele de schimb valutar o perioada indelungata, chestiuni care au fost generate de criza economica care a condus la investitii masive in aceasta moneda, ducand la cresterea accelerata a valorii francului elvetian.

Pe plan intern, potrivit dipozitiilor Legii nr. 193/2000 este o clauza abuziva aceea care nu a fost negociata individual, contrara bunei credinte si care este de natura a crea dezechilibre esentiale intre drepturile si obligatiile partilor.
In cazul mai sus mentionat, aceasta clauza de risc valutar nefiind negociata de catre parti are un caracter prestabilit, sub forma adeziunii, banca beneficiind de volatilitatea cursului valutar, incalcand obligatia de informare a persoanelor in cauza asupra riscului de hipervalorizare a CHF, avand in vedere ca la momentul respectiv, francul elvetian se afla la un nivel foarte scazut raportat la istoricul acestei monede. Acest risc era previzibil bancherilor, care au si urmarit acest privilegiu, aceasta constituind o grava incalcare a obligatiei de consiliere fata de consumatori, aspect sanctionat atat la nivel european, cat si la nivel national, imprumutatii fiind in imposibilitate de a anticipa intinderea obligatiilor asumate prin contract.

Prin acest mod, pe perioada de derulare a contractului de credit, imprumutatii achita suplimentar sume apreciabile ce decurg din variatia cursului de schimb CHF/RON care se calculeaza atat asupra debitului principal, cat si asupra dobanzilor lunare aferente.

Retineti ca, stipularea unei clauze de risc valutar cu consecinta suportarii in totalitate de catre imprumutati a riscului generat de hipervalorixarea CHF este contrara dispozitiilor legale, intrucat constituie un eveniment imprevizibil, viitor si incert, raportat la cunostintele consumatorilor, care nu detin informatii de specialitate in domeniul financiar-bancar.

Or, contractul de credit este un contract comutativ si nu aleatoriu, intinderea drepturilor si obligatiilor partilor la momentul incheierii contractului fiind determinata sau determinabila, astfel incat imprumutatul si-a dat consimtamantul luand in considerare acest fapt, si nicidecum asumandu-si riscul unui eveniment viitor incert, reprezentat de riscul valutar care ofera bancii sansa unui castig neprevazut initial.

Potrivit art. 75 si art. 76 din Legea nr. 294/2004 privind Codul consumatorului, contractele de credit trebuie sa contina clauze clare, de natura sa nu creeze interpretari echivoce fara a fi nevoie de cunostinte de specialitate pentru intelegerea acestora, iar dispozitiile art. 77 prevad ca in caz de dubiu asupra interpretarii unor clauze, acetea se vor interpreta in favoarea consumatorului.

De asemenea, Norma B.N.R. 17/2003 prevede obligatia bancii de administrare a riscului in sensul diminuarii lui, prin organizare de control asupra activitatii de creditare, aspect prevazut exact pentru a exclude asumarea riscului pentru operatiuni de creditare de catre consumatori, masura necesara in acest sens fiind inghetarea cursului valutar potrivit momentului incheierii contractului. La momentul incheierii contractului erau in vigoare dispozitiile Codului Civil din 1864, respectiv art. 966-970 conform carora partile trebuie sa actioneze cu buna-credinta atat la momentul incheierii contractului, cat si pe parcursul derularii acestuia, neputandu-se inlatura aceasta obligatie, consecinta care reprezinta distributia echitabila intre parti a pierderilor si beneficiilor rezultate in urma hipervalorizarii francului elvetian fata de moneda nationala.

Mai mult, potrivit dispozitiilor art. 1578 din Noul Cod Civil care consacra pricipiul nominalismului monetar in cadrul contractelor de credit, debitorul nu este obligat sa restituie, in cazul cresterii ori deprecierii monedei sumei imprumutate, decat valoarea pe care o avea moneda respectiva la momentul incheierii contractului.

Raportat la cele enuntate anterior, pe calea instantei de judecata aveti posibilitatea sa solicitati nulitatea absoluta a a clauzei de risc valutar, si pe cale de consecinta inghetarea cursului de schimb valutar pentru efectuarea platii contractului de credit la valoarea francului elvetian de la momentul incheierii contractului. Astfel veti observa ca ati rambursat o suma mult mai mare fata de cea prevazuta, raportat la diferenta de schimb valutar a sumelor achitate cu titlu de rate lunare, banca fiind obligata sa va restituie diferenta sumelor achitate in plus fata de aceasta.
22 Comments
Maria Belezan
9/3/2016 22:07:20

Doresc refinantarea creditului in chf, in care soldul sa fie calculat ca cursul chf din ziua acordarii creditului la Piraeus Bank.

Reply
Avocat Andra Zorilă link
11/3/2016 12:43:04

Se poate acest lucru prin inaintarea unei actiuni de obligare a bancii dreditoare in acest sens. Ne puteti contacta telefonic pentru mai multe detalii. Cu stima, Avocat Andra Zorila
Tel: 0769.348.107

Reply
Mincan Florin
10/3/2016 00:55:11

Doresc refinanțarea creditului la cursul chf din ziua acordării creditului

Reply
Avocat Andra Zorilă link
11/3/2016 12:46:05

Prin inaintarea unei actiuni in sensul obligarii bancii cu care ati contractat de a refinanta creditul, si totodata va trebui solicitat instantei sa constate caracterul abuziv al clauzei de risc valutar inserata in contractul de credit. Pentru mai multe detalii, ne puteti contacta telefonic la tel: 0769.348.107 sau 0728.355.407.
Cu stima,
Av. Andra Zorila

Reply
Doinita Scarlat
10/3/2016 06:15:35

Am credit in CHF din 2007 si as dori consiliere pt a intenta proces lui Banc Post pt inghtarea cursului conform informatiei primite de la dv deoarece restituirea devine din ce in ce mai greoaie . Va respectuos sa ma contactati pentru a pune la punct detaliile in vederea intentarii unui proces bancii! Cu respect Doinita Scarlat tel contact 0742111238

Reply
MARIA CORINA MORAR
10/3/2016 08:41:05

Reply
george zaharia
10/3/2016 11:41:12

Daca tot ce am citit este corect, adevarat, legal sau cum vreti sa-i spuneti de ce nu se ia naibii o masura odată pentru toata lumea... si eu vreau refinantare sau conversie vreau orice variantă raportată la cursul de la data acordării creditului... numai ca banca nu vrea...

Reply
Avocat Zorilă link
11/3/2016 12:51:52

Stimate domn George Zaharia,

Din pacate, singura solutie pe care o aveti de dispozitie este sa introduceti o actiune in instanta, in acest sens. Fara interventia instatei de judecata banca creditoare nu va modifica niciodata termenii contractuali, intrucat nu exista nici un interes din partea acesteia.

Numai dvs. aveti calitatea de a solicita concursul instatei de judecata.

In acest sens, va rugam sa ne contactati telefonic la tel: 0769.348.107 sau 0728.355.407.

Cu stima,
Av. Andra Zorilă

Reply
george zaharia
14/3/2016 19:58:36

Va multumesc pt răspuns si sfat totodată, ma gândesc de ceva timp sa recurg la calea asta insa mai sunt câteva semne de întrebare.... unul din ele fiind si costul unii astfel de proces....

Valentin
10/3/2016 17:59:50

Este valabilă si la creditele în euro? Am luat un credit în 2007 in euro iar cursul la acea vreme era undeva pe la 3,7 lei/ euro

Reply
Avocat Andra Zorilă link
11/3/2016 12:53:29

Bineinteles, ca se poate. Aici discutia porneste, in primul rand, de la caracterul abuziv al clauzei care priveste riscul valutar suportat doar de catre dumneavoastra.

Reply
Mariana
10/3/2016 18:59:52

Buna ziua, am un credit la Bancpost din 2007 in CHF. Sunt intr-un proces comun pentru denominarea cursului prin Casa de avocatura Piperea. Proces terminat anul trecut in martie, nefavorabil; de atunci asteptam motivarea pentru a putea face recurs. Ce ne puteti sfatui in situatia data? Multumesc

Reply
Avocat Andra Zorilă link
11/3/2016 12:56:26

Stimata doamna Mariana,

Ne bucuram ca ati apelat la un specialist al dreptului pentru a va castiga drepturile in instanta de judecata!

Singura solutie pentru ceea ce m-ati intrebat este sa asteptati motivarea instantei de judecata, si intrucat sunteti reprezentata de un avocat specializat in astfel de procese, de o inalta pregatire profesionala, va sfatuiesc sa urmati in continuare sfaturile reprezentantului dvs.

Cu stima,
Avocat Andra Zorilă

Reply
valentin
10/3/2016 19:36:36

Da, nu e chiar rau articolul, in mare cam 70% din idei pt castigarea cursului istoric sunt expuse.

Reply
Avocat Andra Zorilă link
11/3/2016 12:58:54

Stimate domn,

Va multumim foarte mult pentru aprecierea dumneavoastra.
Ne bucuram ca am expus informatii utile si ca pot fi de folos persoanelor care, din pacate, sunt victimele unor abuzuri ale bancilor, prin contractele de creditare.

Cu stima,
Andra Zorilă

Reply
Andrei
14/3/2016 20:19:25

Si care ar fi restul de 30%? Mulțumesc anticipat

Reply
ioan
11/3/2016 14:20:52

Buna ziua. Am un credit in CHF cu ipoteca,luat in februarie 2008, in valoare de 93.000 chf. Azi am de ata peste 100.000 chf. Am deschis litigiu cu bamca si urmeaz sa m prezint la interogatoriu. Ce-mi recomandati?? Cu stima.

Reply
Avocat Anra Zorilă link
12/3/2016 01:17:52

Stimate domnule Ioan,
Este foarte bine ca ati introdus o actiune de chemare in judecata a bancii creditoare. In situatia in care sunteti reprezentat de un avocat in acest dosar, atunci va trebui sa urmati sfaturile acestuia.
In caz contrar, ne puteti contacta la numere afisate pe site, respectiv: 0769.348.107 sau 0728.355.407.

Cu stima,
Av. Andra Zorilă

Reply
Dan
18/3/2016 12:28:56

Buna ziua,

D-na avocat, vor imi puteti spune cam care ar fi costul unui asemea proces?

Multumesc,
Dan

Reply
Andra Zorilă link
21/3/2016 19:10:47

In legatura cu onorariul, este necesar sa stabilim o intalnire la biroul nostru, sa vedem actele si apoi sa incheiem un contract de asistenta juridica pentru reprezentare. Onorariul depinde de fiecare dosar in parte, nu exista un onorariu aplicabil in toate dosarele, in acelasi cuantum. Dar, in prealabil, este necesar sa veniti la o consulatie juridica cu actele pe care le aveti si sa discutam.

Cu stima,
Andra Zorilă

Reply
Dan
22/3/2016 09:41:54

Multumesc pentru raspuns, dar din pacate cred ca doriti doar sa semnati acel contract de assitenta juridica si apoi sa vedem ce va iesi... totusi din experienta dvs. (daca aveti procese CHF) imi puteati spune ceva informativ.

Andra Zorilă link
22/3/2016 21:27:50

Stimate domnule Dan,

Impresia dvs. este total eronata, in legatura cu semnarea contractului de asistenta juridica. Nimeni nu va obliga sa semnati un contract cu un avocat, iar numai dvs sunteti in masura sa apreciati daca semnati sau nu contractul in vederea reprezentarii in fata instantei de judecata.

Articolul pe care l-am redactat mai sus a fost conceput ca urmare a experientei noastre privind acest tip de actiuni,precum si in urma rezultatelor pozitive obtinute, iar daca ati fi cu adevarat interesat de o reprezentare in acest sens, suntem convinsi ca ati fi avut dispozitia stabilirii unei intalniri, in care sa va putem prezenta procedura juridica necesara, precum si pentru a stabili onorariul avocatial.

Va multumim pentru mesajele dvs. si speram ca ati inteles punctul nostru de vedere,

Cu stima,
Andra Zorilă

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Picture
    Cabinet Avocat Zorilă Andra Denise
    Contact Avocat

    Categories

    All
    ANRP
    CEDO
    Credite Bancare
    Despagubiri Librete CEC
    Despagubiri RCA
    Drept Fiscal
    Dreptul Muncii
    EXECUTARE SILITA
    Fond Funciar
    Ordonanta De Plata NCPC

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.