LEGE nr. 9 din 8 ianuarie 1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania și Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940Actualizată, cu modificările și completările ulterioare din data de 07.02.2002 Parlamentul Romaniei adoptă prezenta lege:
Art. 1
(1)Cetatenii romani, prejudiciati in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, denumit in continuare tratat au dreptul la compensatiile stabilite potrivit prezentei legi, in masura in care nu au primit anterior sau au primit numai partial compensatii ori despagubiri pentru bunurile imobile - constructii si terenuri - pe care le aveau in proprietate in judetele Durostor si Caliacra, cedate Bulgariei, precum si pentru recoltele neculese de porumb, bumbac si floarea-soarelui.
(2)De prevederile alin. (1) beneficiaza si cetatenii romani, mostenitori legali ai fostilor proprietari.
(3)Beneficiază de prevederile alin. (1) şi cetăţenii români prejudiciaţi în urma imigrării facultative sau obligatorii prevăzute la art. III din tratat, din alte judeţe ale Bulgariei decât judeţele cedate, Durostor şi Caliacra.
Art. 2
(1)Despagubirile se acorda celor indreptatiti, sub forma unor compensatii banesti distincte pentru terenuri, pentru constructii si pentru recoltele de porumb, bumbac si floarea-soarelui, dupa cum urmeaza:
a)pentru fiecare hectar de teren, o suma calculata la valoarea medie a categoriilor de teren, stabilita in conditille prevazute de dispozitiile legale pentru valoarea de patrimoniu a terenurilor ce constituie capital social sau, la cerere, actiuni la societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat in judetul de domiciliu sau invecinat fara ca totalul suprafetei de teren pentru care se acorda compensatii sa depaseasca suprafata prevazuta de Legea fondului funciar nr. 18/1991, cu modificarile ulterioare;
b)pentru fiecare locuinta - inclusiv anexele gospodaresti - precum si pentru constructiile cu alte destinatii, o suma calculata in raport cu suprafata construita si cu materialele de constructii folosite, precum si cu vechimea constructiei; in aceasta suma este inclusa si compensatia pentru terenul aferent constructiei, respectiv terenul de sub constructie si curtea.
Comisia prevazuta la art. 6 va putea majora cu pana la 50% compensatia baneasca prevazuta la alin. (1) lit. a) si b), in raport cu valoarea deosebita a unor constructii sau terenuri intravilane - urbane sau rurale - daca o asemenea apreciere se justifica pe baza actelor prezentate de cei in cauza; c)pentru recoltele neculese de porumb, bumbac si floarea-soarelui, o suma calculata in raport cu suprafata cumvata si cu productia medie la hectar in anul 1940.
(2)Criteriile de evaluare, modalitatile concrete de stabilire a cuantumului compensatiilor pentru terenuri agrisole, terenuri intravilane, constructii si recolte se vor reglementa prin normele metodologice aprobate de Guvern, prevazute la art. 12. Criteriile de evaluare a constructiilor se vor stabili in conditiile prevazute de Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului.
Art. 3
In cazul in care, anterior, cei indreptatiti au fost despagubiti partial, in bani sau in natura, pentru prejudiciile suferite in urma aplicarii tratatului, acestia au dreptul la compensatie, proportional, pentru prejudiciul ramas neacoperit in limitele stabilite la art. 2.
Art. 4
(1)In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele indreptatite la compensatie, fosti proprietari sau mostenitorii acestora, vor depune, in acest sens cereri insotite de actele doveditoare la comisia judeteana sau a municipiului Bucuresti pentru aplicarea legii, in a carei circumscriptie domiciliaza.
(1)În termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele îndreptăţite la compensaţii, foştii proprietari sau moştenitorii acestora, vor depune în acest sens cereri însoţite de acte doveditoare la comisia judeţeană sau a municipiului Bucureşti pentru aplicarea legii.
(2)Daca mostenitorii fostilor proprietari domiciliaza in judete diferite, acestia vor depune cererile la comisia municipiului Bucuresti.
(3)Persoanele prevazute la alin. (1) si (2) vor anexa la cerere o declaratie autentificata, pe propria raspundere, din care sa rezulte suprafetele de teren, constructiile si recoltele pentru care se considera indreptatite sa primeasca compensatii in conditiile prezentei legi.
(4)In cadrul termenului prevazut la alin. (1), persoanele indreptatite pot depune cereri, neinsotite de acte, in situatia imposibilitatii temporare de a procura actele doveditoare, termenul de depunere a actelor prelungindu-se cu maximum 90 de zile de la data depunerii cererii.
Art. 5
(1)Dovada dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor pentru care se solicita compensatii se face cu inscrisuri.
(2)Arhivele Nationale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, precum si alte institutii publice carte detin acte referitoare la situatia persoanelor evacuate din judetele Durostor si Caliacra, ca urmare a aplicarii tratatului, sunt obligate sa elibereze celor interesati copii de pe actele solicitate.
Art. 6
(1)In termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei se constitute, prin ordin al prefectului, in fiecare judet si in municipiul Bucuresti, cate o comisie pentru aplicarea legii, compusa din directorul general al directiei generale a finantelor publice si controlului financiar de stat directorul general al directiei generale pentru agricultura si alimentatie, seful directiei judetene a Arhivelor Nationale, seful inspectie judetene de constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului, un consilier juridic desemnat de prefect s un notar public desemnat de Ministerul Justitiei, la propunerea Uniunii Nationale a Notarilor Publici. Comisia va functiona in cadrul prefecturii.
(2)Presedintele comisiei prevazute la alin. (1) este prefectul.
(3)In termenul prevazut la alin. (1) se constituie, prin hotarare a Guvernului, comisia centrala pentru aplicarea dispozitiilor legii, care va functiona la Ministerul Finantelor.
(4)Comisia centrala este formata din 11 membri, dintre care: trei reprezentanti ai Ministerului Finantelor, un reprezentant al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, un reprezentant al Departamentului pentru Administratie Publica Locala, un reprezentant al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, un reprezentant al Ministerului Justitiei, un reprezentant al Arhivelor Nationale si doi reprezentanti ai Asociatiei Romane a Victimelor Represiunilor Staliniste - Sectia Cadrilater (judetele Durostor si Caliacra).
Art. 7
(1)Comisiile judetene si a municipiului Bucuresti primesc, verifica si rezolva cererile de acordare a compensatiilor. Hotararile privind acordarea compensatiilor se dau in termen de cel mult 6 luni de la primirea cererilor. Hotararile se adopta cu majoritatea voturilor membrilor comisiei si se comunica comisiei centrale, spre validare, precum si solicitantului.
(2)In termen de 15 zile de la comunicare, solicitantul nemultumit de hotararea comisiei poate face contestatie la comisia centrala.
(3)In termen de cel mult 60 de zile, comisia centrala va analiza contestatiile si va valida sau va invalida masurile stabilite de comisiile judetene si a municipiului Bucuresti, admitand sau respingand, dupa caz, contestatiile ce i-au fost adresate. Hotararea comisiei centrale se comunica solicitantilor si directiilor generale ale finantelor publice si controlului financiar de stat.
(4)Hotararile comisiei centrale sunt supuse controlului judecatoresc, putand fi atacate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la sectia de contencios administrativ a tribunalului in raza caruia domiciliaza solicitantul.
(5)Hotararile pronuntate de tribunal sunt supuse recursului.
(6)In vederea solutionarii cererilor, comisiile prevazute la art. 6 pot solicita acte si informatii oricaror institutii publice, persoane fizice si juridice.
(7)In cazul in care compensatia este solicitata de mai multi mostenitori ai aceleiasi persoane, precum si atunci cand dupa adoptarea hotararii apar si alte persoane avand vocatie succesorala, raporturile dintre succesori privind compensatia se solutioneaza potrivit dreptului comun.
Art. 8
(1)Compensatiile acordate cetatenilor romani indreptatiti se suporta din bugetul de stat in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, iar platile catre persoanele fizice se asigura de catre primariile in raza carora isi au domiciliul beneficiarii.
(2)Ministerul Finantelor este autorizat sa puna la dispozitie primariilor sumele necesare despagubirii. in conditiile legii.
(2)Ministerul Finanţelor este autorizat să pună la dispoziţie primăriilor sumele necesare despăgubirii, în condiţiile legii, precum şi pentru plata expertizelor dispuse în vederea stabilirii acestor despăgubiri, efectuate de experţi autorizaţi.
(3)In termen de 60 de zile de la implinirea termenului prevazut la art. 4 alin. (1), in functie de volumul compensatiilor ce urmeaza a se acorda prin hotarare a Guvernului, se va stabili modalitatea de esalonare a acordarii compensatiilor, preturile actualizandu-se in raport cu coeficientul de inflatie. Esalonarea platilor nu va depasi 2 ani consecutivi.
(4)In cazul in care compensatia consta in actiuni, societatile comerciale nominalizate au obligatia sa inregistreze hotararile comisiilor judetene si a municipiului Bucuresti si sa acorde solicitantilor actiuni dintre cele detinute de stat prin cesiune la valoarea nominala, egala cu suma compensatiei.
(1)Compensaţiile acordate cetăţenilor români îndreptăţiţi se suportă din bugetul de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, iar plăţile către persoanele fizice se asigură de către direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat în raza cărora îşi au domiciliul beneficiarii.
(2)În termen de 60 de zile de la împlinirea termenului prevăzut la art. 4 alin. (1), în funcţie de volumul compensaţiilor ce urmează să se acorde, prin hotărâre a Guvernului se va stabili modalitatea de eşalonare a acordării compensaţiilor. În cazul în care compensaţiile se plătesc în anul în care au fost stabilite, acestea se acordă la nivelul la care au fost validate de comisia centrală, iar în situaţia în care se achită în anul următor, direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat le actualizează în raport cu indicele de creştere a preţurilor de consum din ultima lună pentru care a fost publicat de către Comisia Naţională pentru Statistică înaintea plăţii, faţă de luna decembrie a anului anterior. Eşalonarea plăţilor nu poate depăşi 2 ani consecutivi.
Art. 8 indice 1
(1)Pentru evaluarea terenurilor, construcţiilor şi a recoltelor neculese de porumb, bumbac şi floarea-soarelui, comisiile judeţene sau a municipiului Bucureşti desemnează una sau mai multe comisii tehnice de specialitate, după caz, formate din 3 membri specialişti în expertizări de construcţii şi evaluatori funciari şi agricoli, desemnaţi din cadrul instituţiilor publice, al serviciilor publice descentralizate sau al consiliilor locale.
(2)Consiliile locale, instituţiile publice şi serviciile publice descentralizate ale acestora sunt obligate să delege, la solicitarea comisiei judeţene sau a municipiului Bucureşti, specialişti pentru efectuarea rapoartelor tehnice de evaluare a despăgubirilor.
(3)Rezultatul evaluării se consemnează într-un raport tehnic de evaluare semnat de toţi membrii comisiei tehnice, care se înaintează comisiei judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(4)Comisiile tehnice de evaluare sunt obligate să întocmească, să redacteze şi să înainteze cu maximă celeritate rapoartele tehnice de evaluare.
(5)Fiecare membru al comisiei tehnice de evaluare beneficiază de o indemnizaţie, calculată în raport cu numărul de ore aferente întocmirii fiecărui raport, stabilită în lei/oră, pe bază de deviz anexat la raportul tehnic de evaluare, aprobat de comisia judeţeană sau a municipiului Bucureşti. Indemnizaţia brută orară se determină prin împărţirea sumei rezultate din aplicarea cotei de 20% asupra salariului de bază brut lunar pentru funcţia de secretar general din ministere la numărul de ore lucrătoare aferente fiecărei luni. (6)Indemnizaţiile prevăzute la alin. (5) se impozitează în conformitate cu reglementările în vigoare privind impunerea veniturilor persoanelor fizice.
(7)Indemnizaţiile pentru membrii comisiilor tehnice sunt plătite de Ministerul Finanţelor, prin direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene sau a municipiului Bucureşti, din sumele prevăzute la capitolul «Alte acţiuni», subcapitolul «Despăgubiri civile, precum şi cheltuieli judiciare şi extrajudiciare derivate din acţiuni în reprezentarea intereselor statului, potrivit dispoziţiilor legate».
Art. 9
Cererile adresate oricaror autoritati publice, precum si actiunile in justitie avand ca obiect acordarea compensatiilor prevazute de prezenta lege sunt scutite de orice taxe.
Art. 10
Dreptul la orice compensatie pentru pagubele suferite in urma aplicarii tratatului se stinge prin epuizarea prevederilor prevazute de prezenta lege sau prin nesolicitarea compensatiilor in termenul prevazut la art. 4.
Art. 11
Activitatea comisiilor prevazute la art. 6 inceteaza la data finalizarii tuturor cererilor depuse conform art. 4. Art. 12
Ministerul Finantelor, impreuna cu Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Justitiei vor supune Guvernului, spre aprobare, in termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, norme metodologice cu privire la modul de lucru al comisiilor constituite conform art. 6, remunerarea membrilor comisiilor, gestionarea fondurilor prevazute in bugetul de stat cu destinatia de compensatii, criteriile si modalitatile de stabilire a compensatiilor, precum si modalitatile de acordare a actiunilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a).
Art. 13
Prezenta lege intra in vigoare in termen de 60 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 2 decembrie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.